PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

torsdag 14 september 2017

The Body Mind Connection del 2: Aktiva klassrum i Naperville Central High School, USA.

#move&learn #davidsladkey #aktivaklassrum
1. Aktiva pauser. David Sladkey i Naperville har tagit fram ett fantastiskt material om Brain Breaks. En rolig aktivitet som lockar fram skratt och återhämtning under långa teorimoment. Hjärnan får en chans att ladda om och hämta kraft för nya mentala utmaningar.
2. Mer rörelse i klassrummet. David är en av de bästa pedagogerna jag sett arbeta live och det är inte förvånande att hans elever är bland de bästa i USA. Han arbetar strukturerat med rörelse och inlärning, vilket leder till arbetsro och ökad koncentration. Jag följde med på hans matematiklektioner under en hel dag och eleverna kunde koncentrera sig hela lektionen såväl tidig morgon som sen eftermiddag. Hans elever uppskattar matten mer och alla har något att vinna. Tänk att rörelse kan ge ökad arbetsro och koncentration. It's awesome. Puls+ fokuserar i år på mer rörelse i klassrummet och ingår i en vetenskaplig studie. Spännande!
3. Aktiv pedagogik. David får eleverna att vara aktiva, att ta ansvar och äga sitt lärande. Han använder olika pedagogiska och tekniska verktyg som aktiverar alla elever. Kan man använda alla sinnen under matematiken? Kan man arbeta skriftligt, muntligt och verbalt på ett strukturerat sätt? Kan man integrera rörelse samtidigt. Yes, we can!
4. Flexibla klassrum. Dagens klassrum ser ut som det gjorde på farmors tid. I framtiden kommer man att se tillbaka på våra skolor och undra varför de är byggda så här. Hur tänkte man? Det går att möblera klassrummen för inlärning. I Naperville använder man funktionella, flexibla, ergonomiska och aktiva möbler. Väggar, fönster och bord kan användas om skrivytor. Stå-bord och aktiva möbler finns till rimliga priser. Det finns många bra exempel runtom i USA och vi arbetar med att bygga upp ett hållbart och vinnande koncept i Helsingborgs Stads Skolor. 
5. Idrott & hälsa varje dag under alla fyra åren i high school ger elever som mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Ambitiösa elever tål stress bättre och det stärker alla tankemässiga förmågor som koncentration, minne och inlärning. En av USA's bästa skolor lägger ner tid på fysisk aktivitet och idrott varje dag! De borde väl plugga mer och röra sig mindre? De har säkert världens bästa "PE-programme" och vi har mycket att lära av de bästa. Men i grunden så är det enkelt. Bra högkvalitativ fysisk aktivitet varje dag. Det enkla är ofta det geniala. På Naperville Central High School ser man inga spår av fetma och övervikt. Hm.
6. I ett aktivt klassrum arbetar man inte bara med the body mind connection, utan även med motivation. Det är frustrerande att lära sig nya saker. Hjärnforskare intygar att man ska arbeta med grit och growth mindset. Det är lika självklart som att anpassa skolan och undervisningen efter hur barn och ungdomars kropp och hjärna fungerar.